Bio sam ovde! Bio sam živ!

autor: Gordana Fiket

Tajna magija minijature

Knjiga Šakal u vrtu, autorke Debore Elis, je knjiga u ediciji Susreti s umetnošću izdavačke kuće Evoluta, posvećenoj priči koja izvire iz slike umetnika o kojem je reč. Glavni protagonisti ovog romana su persijski minijaturista Bihzad, kao i devojka Anubis, koja je provela detinjstvo u zatvorenom svetu haremskih odaja.

Ime je dobila po mitološkom biću u obliku šakala, jer su je kao tek rođenu bebu ostavili u pustinji da umre, da bi joj potom poštedeli život. Anubis nije bilo suđeno da umre ali ni da, kao devojčica sa fizičkom manom, ostane da živi u haremu gde su je godinama skrivali. Nakon majčine smrti, primorana je da napusti svoj dotadašnji dom i prepusti se sudbini lutanja kroz pustinju, života sa nomadima, surovoj borbi za opstanak, usamljenosti, da bi naposletku dospela u jedan za nju sasvim različit i bajkovit svet - vrt u umetničkoj koloniji u gradu Heratu. Tu započinje njeno prijateljstvo sa najvećim slikarom minijatura - Bihzadom.

Tokom vremena, mi, ljudska bića, oduvek smo imali potrebu da slikamo, izrekao je Bihzad, jedan od najpoznatijih persijskih minijaturista svih vremena. "Potrebu da koristimo ruke i oči da bismo shvatili šta se zbiva oko nas. Potrebu da poručimo budućnosti: Bio sam ovde! Bio sam živ!"

Slavnipersijski slikar Bihzad (1450/60- posle 1522.) radio je na dvoru Safavidskih vladara. Podučavali su ga razni ugledni slikari u Tabrizu, a kasnije dolazi na čelo dvorske radionice. U svojim minijaturama nije razvio neki naročito novi stil, ali je doprineo dostignućima Heratske škole.

Njegove slike su smirene, sadrže snažne boje i uspešnu kombinaciju različitih tonova. Osim tradicionalnih tema, Bihzad se posvetio prikazima scena bliskih svakodnevnici pa je tako slikao radnike koji grade džamiju ili događaje u javnom kupatilu. Umjetnikov naglasak na detalje pridonosi poetskom i romantičnom raspoloženju atmosfere na slici  Zavođenje Jusufa, iz epa Bustan, Kemal al-Din Bihzad, 1488. Priča govori o Zulejhinom pokušaju da zavede Jusufa dok ga vodi kroz svaku od sedam soba svoje palate. Slikar pokazuje Jusufovu važnost aurom od plamenova.

No Comments Yet.

Leave a comment