Evoluta IK je će ove godine na Sajmu knjiga čitaocima podastreti nove naslove iz oblasti istoriografije, istorije književnosti i esejistike kao i dva dela koje će zanimati prirodnjake.

Srbija 1217, nastanak kraljevine autora Siniše Mišića i Radivoja Radića kojom je obeležena velika godišnjica od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog. Knjiga se bavi vremenima pred stupanje na presto Stefana Prvovenčanog, njegovim kraljevanjem kao i vremenom nakon njegove smrti. Napisana i za širu publiku na prihvatljiv način opisuje jedan vrlo značajan period. U pitanju je razdoblje od sedam decenija (1166–1236) koje po mnogo čemu čini jednu celinu i koje je bilo prelomno.

U operskoj loži, Jovana Šuice specifičan je i redak primer sveobuhvatnog leksikona u malom. Tekst je svojevremeno bio predložak za emisiju U operskoj loži Radio Beograda. Radi se o naučnom ali duhovito napisanom leksikonu kojim se putuje u svet najpoznatijih opera pri čemu se u vidu dijaloga dvojice vremešnih ljubitelja ove umetnosti čitalac uvodi u libreto uz obavezno pominjanje gde je i kada bila svetska premijera kao i kada se odigrala beogradska premijera. Ilustracije su plakati i ulaznice sa premijerra održanih u Beogradu.

I još uvek tražena knjiga Klio se stidi- protiv zlostavljanja istorijske nauke koja je prošle godine skrenula pažnju na sebe ne prestaje da budi interesovanje publike raspoložene da se nasmeje ali i zabrine nad sudbinom istorijske nauke.

Polihistor je biblioteka u kojoj objavljujemo zanimljive naučne monografije. Između dva sajma u njoj su se pojavile knjige: Savršeni sluga- evnusi u Vizantiji i Bogovi, grobovi i naučnici.

Od naučnih monografija koju potpisuju domaći naučnici čitaoci će imati prilike da se upoznaju sa knjigama: Moravska Srbija, istorija i istorijska geografija autora Siniše Mišića. U istoriografiji Moravska Srbija označava državu kneza Lazara nastalu posle nestanka srpskog carstva (1371), a ovaj pojam je ostao vezan za srpsku državu do kraja srednjeg veka (1459).

Uskoro!
Čuvari žita, autora Miloša Jevtića kao i Stanovanje u praistoriji koju je napisala Gordana Milošević. U izdanju Evolute uskoro će se pred čitaocima naći i monografija Kneginja Milica, autora Marka Šuice.

U biblioteci Vremena i ljudi naći će se dve biografije znamenitih ličnosti po kojima doba u kome su živeli nosi njihovo ime. To su Perikle,  koji je svu snagu i ugled usmerio je na to da Atinu učini vodećom državom helenskog sveta. U to ime potpuno se predavao državničkimm poslovima, odbijao pozive na zabave i živeo je skromno, sa sredstvima neophodnim za život porodice. Atinjani su ga uvažavali jer im je omogućio udoban život i uticaj i slavu u helenskom svetu uvećao.  Volter je i „takmac Euripidov” (tragični pesnik) i „Eratin nežni drug” (lirski pesnik) i „Tasov unuk”  i „sin Moma i Minerve” (satirik i humorist) smatrao je Puškin.

Sliku Periklovog zlatnog doba dopuniće i biografija njegove životne saputnice Aspasije.

Pored njih, ova biblioteka se obogatila za još dva naslova čuvenih pesnika svetske književnosti: Puškina i Ljermontova.

Roman Puškin opisuje život i osećanja, misli i raspoloženja velikog pesnika. Bogato opremljen stihovima Puškina i biografskim podacima, anegdotama iz pesnikovog života kao i zapisima i svedočenjima savremenika o ličnosti velikog melanholika istovremeno je i sveobuhvatna slika epohe krajem XVII i početkom XVIII veka u Petrogradu, Moskvi i unutrašnjosti Rusije.

Kompletan životopis Ljermontova i stvarne okolnosti u kojima odrasta, mladalački zanosi i očaranost Puškinom, njegova povremena lakomislena radost i životni zamah, ali i duboka, pažljivo prikrivana tuga. Zatim školovanje, vojna karijera, potraga za smislom i srećom. To je lik Ljermontova — zajedljivog oštroumca, drskog pakosnika, zanosnog dendija, velikosvetskog Pečorina, gardijskog oficira u blistavom husarskom mundiru, sa olako ogrnutim bajronovskim plaštom — koji je, po mišljenju većine  savremenika i memoarista, verodostojno predstavljen.

Spisak naslova Evolute do kraja 2017. godine biće dopunjen i knjigom eseja Ivana Đurića pod nazivom U koži Vuka Brankovića, i dve knjige iz oblasti prirodnjačkih nauka Iz vode na kopno, poreklo kopnenih kičmenjaka i Ptice koje se takođe uklapaju u izdavački profil Evolute odnosno popularisanje nauke dopunjavanju znanja između školskog programa i znatiželje

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *