Крунисање Стефана Првовенчаног надахнуло наставнике и ђаке

Ј. Попадић

 

 

 

Посетиоци општине Звездара јуче су изненађено гледали у витезове огрнуте плаштевима, са штитовима и мачевима у рукама, поред којих су корачале даме у средњевековним хаљинама. Реч je о ученицима 20 основнпх и средњих школа из целе Србије, учесницима пројекта „Србија 1217. године”, који се спроводи у оквиру обележавања 800 година од крунисања Стефана Првовекчаног и утемељења Краљевине Србије.

У свечаној сали општинске зграде посетиоци су јуче могли да виде средњовековну круну израђену од месинга и макету манастира Жича, док су се на великом платну смењивали кратки филмови о крунисању Стефана Првовенчаног, које су снимили ђаци, скице наоружања, средњевековних столица, као и калиграфски радови ученика. Због значаја овог историјског раздобља Удружење наставника ,Доситеј Обрадовић” уз подршку издавачке куће „Еволута”, организовало je низ активности за ђаке.

Стотинак ученика жестог разреда ОШ “Душан Јерковић” из Инђије правили су средњовековно оружје и макете манастира, шили средњовековну одећу и проналазили рецепте за традиционална јела. Централна церемонија, тачније крунисање Стефана Првовенчаног, одржано je 1. јуна у овој школи у Инђији. Истовремено je у градском парку одржана модна ревија хаљина средњевековних принцеза и витешких одора.

 

Ученица ове школе Драгана Вученовић, која je на крунисању дочарала лик Светог Саве, каже да joj je било веома занимљиво да учи историју на овај начин. Њена вршњакиња Ива Варга истиче да je, учествујући у овом пројекту, осетила дух тог вре- мена.

Нешто тежи задатак кмала je Дора Анђелковић, ученица трећег разреда средње Техноарт школе из Београда, добровољно се прихватила изазовног задатка: да направиреплику средњовековне круне Стефана Првовенчаног.

– Централно место на круни заузима грб Немањића, који je употпутвен неким модернијим детаљима – објашњава Дора.

Ученици Грађевинске школе из Београда, користе- ћи рачунарске програме, пројектовали су средњовековне цркву, док су њихови вршњаци из школа Дрвоарт и Техноарт имали задатак да уреде унугражњост храма. Фотографије свих ученичких радови могу се погледати на адреси

www.krunisanjestefanaprvoven- canog.wordpress.com.

Наставница историје Драгана Мишић, једна од ауторки овог пројекта, истакла je јуче да нам je неопходан модернији концепт наставе, како би се деца заинтересовала и активно укључила у савладавање одређеног градива.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *