Krunisanje Stefana Prvovenčanog nadahnulo nastavnike i đake

J. Popadić

 

 

 

Posetioci opštine Zvezdara juče su iznenađeno gledali u vitezove ogrnute plaštevima, sa štitovima i mačevima u rukama, pored kojih su koračale dame u srednjevekovnim haljinama. Reč je o učenicima 20 osnovnph i srednjih škola iz cele Srbije, učesnicima projekta „Srbija 1217. godine”, koji se sprovodi u okviru obeležavanja 800 godina od krunisanja Stefana Prvovekčanog i utemeljenja Kraljevine Srbije.

U svečanoj sali opštinske zgrade posetioci su juče mogli da vide srednjovekovnu krunu izrađenu od mesinga i maketu manastira Žiča, dok su se na velikom platnu smenjivali kratki filmovi o krunisanju Stefana Prvovenčanog, koje su snimili đaci, skice naoružanja, srednjevekovnih stolica, kao i kaligrafski radovi učenika. Zbog značaja ovog istorijskog razdoblja Udruženje nastavnika ,Dositej Obradović” uz podršku izdavačke kuće „Evoluta”, organizovalo je niz aktivnosti za đake.

Stotinak učenika žestog razreda OŠ “Dušan Jerković” iz Inđije pravili su srednjovekovno oružje i makete manastira, šili srednjovekovnu odeću i pronalazili recepte za tradicionalna jela. Centralna ceremonija, tačnije krunisanje Stefana Prvovenčanog, održano je 1. juna u ovoj školi u Inđiji. Istovremeno je u gradskom parku održana modna revija haljina srednjevekovnih princeza i viteških odora.

 

Učenica ove škole Dragana Vučenović, koja je na krunisanju dočarala lik Svetog Save, kaže da joj je bilo veoma zanimljivo da uči istoriju na ovaj način. Njena vršnjakinja Iva Varga ističe da je, učestvujući u ovom projektu, osetila duh tog vre- mena.

Nešto teži zadatak kmala je Dora Anđelković, učenica trećeg razreda srednje Tehnoart škole iz Beograda, dobrovoljno se prihvatila izazovnog zadatka: da napravirepliku srednjovekovne krune Stefana Prvovenčanog.

– Centralno mesto na kruni zauzima grb Nemanjića, koji je upotputven nekim modernijim detaljima – objašnjava Dora.

Učenici Građevinske škole iz Beograda, koriste- ći računarske programe, projektovali su srednjovekovne crkvu, dok su njihovi vršnjaci iz škola Drvoart i Tehnoart imali zadatak da urede unugražnjost hrama. Fotografije svih učeničkih radovi mogu se pogledati na adresi

www.krunisanjestefanaprvoven- canog.wordpress.com.

Nastavnica istorije Dragana Mišić, jedna od autorki ovog projekta, istakla je juče da nam je neophodan moderniji koncept nastave, kako bi se deca zainteresovala i aktivno uključila u savladavanje određenog gradiva.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *