SRPSKA KRALJEVSTVA U SREDNJEM VEKU

Promocija knjige Srbija 1217. nastanak kraljevine, održaće se u okviru međunarodnog naučnog skupa Srpska kraljevstva u srednjem veku. Promocija će se održati 15. septembra u 20h. Govoriće Dragiša Bojović i autori.


POVODOM OBELEŽAVANJA OSAM VEKOVA OD KRUNISANJA PRVOG SRPSKOG KRALJA, KRALJEVO ĆE BITI DOMAĆIN NAUČNOG SKUPA “SRPSKA KRALJEVSTVA U SREDNJEM VEKU”.

 

U Kraljevu će u septembru ove godine biti održan veliki međunarodni skup na temu “Srpska kraljevstva u srednjem veku.” Povod za organizovanje skupa je obeležavanje osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Nemanjića, kasnije nazvanog Stefan Prvovenčani. Prvi srpski kralj krunisan je 1217. godine u manastiru Žiča,  zbog čega se naučni skup i organizuje u Kraljevu.

“Biće prisutno tridesetak naučnika iz zemlje i inostranstva koji su vrhunski stručnjaci u oblasti istorije srednjeg veka. Ta oblast je do sada dosta dobro naučno istražena, i u njoj nema novih istorijskih izvora, ali ima postavljanja novih pitanja i novih tumačenja tih izvora,” rekao je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Siniša Mišić, šef katedre za istoriju srpskog naroda u srednjem veku i dodao: “Očekujem jedan broj zaista uspelih naučnih referata i očekujem značajne rezultate od kolega iz inostranstva, pre svega iz Bugarske, jer njihov vladar je okrunjen na isti način kao naš, a malo posle njega okrunjen je i jermenski vladar. Očekujem jedan nov pogled iz njihovog ugla.”

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *