Bio sam ovde! Bio sam živ!
autor: Gordana Fiket

Tajna magija minijature

Knjiga Šakal u vrtu, autorke Debore Elis, je knjiga u ediciji Susreti s umetnošću izdavačke kuće Evoluta, posvećenoj priči koja izvire iz slike umetnika o kojem je reč. Glavni protagonisti ovog romana su persijski minijaturista Bihzad, kao i devojka Anubis, koja je provela detinjstvo u zatvorenom svetu haremskih odaja.

Ime je dobila po mitološkom biću u obliku šakala, jer su je kao tek rođenu bebu ostavili u pustinji da umre, da bi joj potom poštedeli život. Anubis nije bilo suđeno da umre ali ni da, kao devojčica sa fizičkom manom, ostane da živi u haremu gde su je godinama skrivali. Nakon majčine smrti, primorana je da napusti svoj dotadašnji dom i prepusti se sudbini lutanja kroz pustinju, života sa nomadima, surovoj borbi za opstanak, usamljenosti, da bi naposletku dospela u jedan za nju sasvim različit i bajkovit svet – vrt u umetničkoj koloniji u gradu Heratu. Tu započinje njeno prijateljstvo sa najvećim slikarom minijatura – Bihzadom.

Tokom vremena, mi, ljudska bića, oduvek smo imali potrebu da slikamo, izrekao je Bihzad, jedan od najpoznatijih persijskih minijaturista svih vremena. “Potrebu da koristimo ruke i oči da bismo shvatili šta se zbiva oko nas. Potrebu da poručimo budućnosti: Bio sam ovde! Bio sam živ!”

Slavnipersijski slikar Bihzad (1450/60- posle 1522.) radio je na dvoru Safavidskih vladara. Podučavali su ga razni ugledni slikari u Tabrizu, a kasnije dolazi na čelo dvorske radionice. U svojim minijaturama nije razvio neki naročito novi stil, ali je doprineo dostignućima Heratske škole.

Njegove slike su smirene, sadrže snažne boje i uspešnu kombinaciju različitih tonova. Osim tradicionalnih tema, Bihzad se posvetio prikazima scena bliskih svakodnevnici pa je tako slikao radnike koji grade džamiju ili događaje u javnom kupatilu. Umjetnikov naglasak na detalje pridonosi poetskom i romantičnom raspoloženju atmosfere na slici  Zavođenje Jusufa, iz epa Bustan, Kemal al-Din Bihzad, 1488. Priča govori o Zulejhinom pokušaju da zavede Jusufa dok ga vodi kroz svaku od sedam soba svoje palate. Slikar pokazuje Jusufovu važnost aurom od plamenova.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *